Başkan Boyraz, Kuluncak’ı Modern Bir İlçe Yapmaya Kararlı

Kuluncak Belediye Başkanı Mehmet Boyraz, projelerini hayata geçirmek için kolları sıvadı.

Başkan Boyraz, 30 Mart seçimleri öncesinde söz verdiği projelerin startını vererek çalışmalara başladı. Kuluncak Eski Jandarma Karakolu arsası ve yanındaki hazineye ait 2,5 dönümlük bir alanı alarak toplam beş dönümlük alanda Aile Çay Bahçesi ve Çocuk Oyun Parkını hayata geçirdi.

 

Kuluncak İlçemizin İlk Aile Çay Bahçesi

 

Kuluncak ilçemize dışarıdan ve çevre köylerden gelen ailelerin uğrak yeri olması düşünülen Aile Çay Bahçesine Kuluncaklılarında çocuklarıyla birlikte nefes alabilecekleri bir sosyal mekânın kazandırılmış olması ilçe halkı tarafından takdirle karşılandı. İlçede büyük bir eksikliği gideren Aile Çay Bahçesinde hem bayanların ve erkeklerin kullanacağı modern tuvaletler ve lavabolar yapılıyor hem de bayanlar için çocuk emzirme odası da ayrıca düşünülmüş. Çay Bahçesinde ayrıca bir fıskiyeli havuz yapılarak etrafın çimlendirme çalışmaları ve parke taşı döşenmesi işlemleri de devam ediyor.

 

Kuluncak Ulusal Medyanın da İlgi Odağı Olmaya Başladı

 

Kanal a’da sunuculuğunu Gafur Uzunoğlu’nun yaptığı “Gezelim Tozalım”  program ekibi Kuluncak’a gelerek belgesel çekimleri yaptılar. Önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan belgesel Kuluncak’ın tarihini ve kültürünü ekranlara getirecek.

 

Kanal a, "Gezelim Tozalım" Program ekibi Kuluncak Kaymakamlığı tarafından SODES kapsamında yürütülen Bakır İşlemeciliği ve Ahşap Oymacılığı Kursu’nu da ziyaret ederek çekimler yaptılar.

 

 

Kuluncak Belediyesi Binası Yeni bir Görünüm Kazandı

 

Başkan Boyraz’ın Kuluncak’ta yaptıkları bununla sınırlı değil.  Boyraz, Kuluncak Belediye binasında geniş çaplı bir tadilat başlattı. Bina baştan ayağa yeniden boyanarak, mevcut odaların düzenlemesi günün ihtiyaçlarına cevap verir hale getirildi.

 

Daha önce belediye binasına engelli bir vatandaşımız giremiyordu. Başkan Boyraz, tadilat sırasında engellilerin rahatça kullanabileceği bir rampa yaptırarak eskiden noterlik olarak kullanılan odayı yeniden düzenleyerek belediyede işi olan engellilerin beklemeden işlerini kolayca yapabilmeleri için ilgili personelin engellinin ayağına gelerek hizmet alması sağlanmış. Mevcut binada asansör olmadığından şimdilik geçici bir çözüm olarak bu uygulamanın vatandaşı rahatlatacağı düşünülüyor.

 

Kuluncak sokaklarında eskiyen kaldırım ve caddeler parke taşı döşenerek daha sağlıklı ve güzel bir görünüme kavuşuyor.

 

 

Engelliler İçin Özel Düzenleme

 

Kuluncak Belediye Başkanı Mehmet Boyraz, Kuluncak Belediye Çarşısı pasajına da ayrıca abdest alma yerleri ve bay bayan tuvaletleri yaptırdı. Aile Çay Bahçesine engelli vatandaşlarımız düşünülerek erişimi kolaylaştırıcı rampalar yapılıyor.

 

Çay bahçesi içine ahşaptan kamelyalar yapılarak etraf çim, ağaç ve çeşitli çiçeklerle süslenmiyor.

 

Kaymakamlığın Arkasındaki Eski Şelale Yeniden Düzenlendi

Daha önceden yapılan ve atıl vaziyette olduğundan çirkin bir görüntü oluşturan şelale yeniden düzenlenerek fıskiyeler ve ışıklandırmalarla daha güzel ve modern bir görünüme kavuştu.

İlçenin içme ve sulama suyu sıkıntısı göz önünde bulundurularak yeni kuyu açıldı ve şelale ve Çay Bahçesindeki havuzun suyu buradan karşılandı.

 

Çay Bahçesine Kızılhisarlı Âşık Kusûrî’nin İsmi Verildi

 

Kuluncak Belediyesinin İlk Aile Çay Bahçesi ve Çocuk Parkına Kızılhisarlı Âşık Kusûrî’nin ismi verilerek ölümsüzleştirildi.

 

Asıl adı Ömer olan ve uzunca bir süre imamlık yapan Kızılhisarlı Âşık Kusûrî, halk arasında bilinen adıyla Kusûrî Baba 1779 yılında doğmuş. Kars taraflarından gelerek o zamanlar Darende Ayvalı nahiyemize bağlı olan Kızılhisar’a (O yıllarda Darende ve Ayvalı Sivas’a bağlıydı) gelip yerleşmiş. Türk edebiyatına Halk Aşığı olarak giren Kusûrî baba şiirlerini genellikle koşma ve  destan şeklinde söylemiş daha sonra Divan Edebiyatının etkisinde kalarak zaman zaman divan, müstezad, gazel ve müseddesler de yazmıştır.

 

Eflatun Cem Güney ve M. Kaya Bilgegil’in yaptığı araştırmalardan öğrendiğimize göre;

 

Kızılhisarlı Âşık Kusûrî Baba daha sonra çeşitli illere giderek gezgin bir hayat yaşamış. Başından altı evlilik geçtiği bilinen Âşık Kusûrî, Bir süre Maraş ve Çorum’da eğleşmiş. Şarkışla ve Ortaköy’de yerleşmeyi denemiş. Ancak, barınamamış. Şarkışla ve Altınyayla çevresindeki Gazibey, Çongar, Elbeyli, Kaleköy, Doğupınar (Şarhlı) ve Gümüşdiğin köylerinde kısa süreler kalmış. Sonra, Güzeloğlan köyünden birisi ile içgüveysi olarak evlenmiş. Bu köyde ömrünü geçirmiş. Altınyayla’ya komşu ilçe olan Kangal’ın Deliktaş köyünden olan Âşık Ruhsatî’ye hocalık yaptığı da söylenmektedir.

 

M. Kaya Bilgegil, Âşık Kusûrî Babanın kendisinde bulunan bir cönkte mevcut doksan üç şiirini kısa bir incelemeden sonra yayınlamıştır.

 

Kusurî Baba’nın kendisi gibi halk şairi ve aynı zamanda imam olan oğlu Abdurrahım’in yanı Âşık Surbî’nin hayatıyla ilgili notlarında “1269 (1878-1879) senesinde sevval-i şerifin 16 nci günü yem-ül cum’a Güzeloğlan kariyesinden hicret edüp Gümüşdigin kariyesine dahil olduğumuz gaflet olunmaya” ifadesi bulunmaktadır. Sonuç itibariyle Kusurî, 18. yüzyılın son çeyreği ile 19. yüzyılın ilk yarısı içinde yaşadığını söyleyebiliriz.  (Daha geniş bilgi için Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisine bakabilirsiniz)

Âşık Kusûrî Babadan bir şiirle haberimizi noktalayalım.

 

ŞUURSUZ MÜSLÜMAN

Ben birazcık zenginim

Malım mülküm çok benim

Avrad evlad-ı iyal

Tam benim kafa dengim

 

İslam’ın beş şartını

Yaşamak çok zor gelir

Çokça ağır istekler

Nefsime ağır gelir

 

İbadet ve taata

Veririm kendim amma

Üç yüz altmış damardan

Biri hissettirmez bana

 

Dil söyler gönül kabul etmez

Münafıklık alameti

Her neyse benden gitmez

Şeytan nefis vesvesesi

 

Kelime_i tevhidi

Çektim yetmiş bin adet

Papağan gibi öttüm

Verdim kendime zahmet

 

Tarikata da girerim

Cevre edinmek için

Ne pir ne şeyh dinlerim

Dünya menfaati için

 

Okurum kuran’ımı

Bir şuursuz misali

Zikir ile evradı

Cekeri çatal dilli

 

Namazımı kılarım

Ne kıldığım bilerem

Desinler ayağına

Kerametin göremem

 

 

Zekatımı veririm

Verirsem gösteriş için

Allah razı olsun ama

Olmaz ki bunun için

 

Malım param gidiyor

Vaazları uğruna

Gerçekten Müslüman mıyım

Düşündüm hani valla

 

Beklerim karşılığını

Olmadı olmayacak

Suçu ALLAH a atarım

Haşa kendimde bulmayarak

 

Hacca giderim hacca

Duyarlar ilanla beni

Yanımda birkaç hoca

Örnek gösterir beni

 

Orucumu tutarım

Rejim yapmak için

Aç ve susuz kalırım

Nefsime uyduğum için

 

Sevabından mahrumum

Dostlardan ayrılamam

Görürüm fakirler

Açlığından anlamam

 

Alemde yaşanacak

En tatlı şeyleri

Haram ediyor haram

ALLAH’ ın istekleri

 

Bir dertle kendime

Geldim, hay vah dedim

Tevbe-i nasuhla

Hemen kendime geldim.

 

Bin pişimanlık kapladı

Tırnaktan saça kadar

Artık dinimde samimiyim

Sözüm kıyamete kadar

 

Rabb’im samimi kullarından

Ne olur eyle beni

Rol yapan bir karakterle

Bin surat etme beni

 

Haber: K.Turgut GÖLE – Özel Haber