DBMD Muzaffer Tunç ; Bu acı bize ders olsun

AHA İSTANBUL - Dünya Basın Mensupları Derneği Genel Başkanı Muzaffer TUNÇ çıkan yangınlara dikkat çekerek:'BU ACI BİZE DERS OLSUN' dedi.

Dünya Basın Mensupları Derneği Genel Başkanı Muzaffer TUNÇ:
“BU ACI BİZE DERS OLSUN”  
Türkiye Temmuz’da Manavgat’ta başlayan ve Adana, Osmaniye ardından Muğla Aydın olmak üzere 40’tan fazla  çıkan orman yangınlarıyla boğuştu. Şehirlerde mahallelere kadar ilerleyen yangında can ve mal kayıpları verildi. Ülkemizin oksijen deposu olan yüzbinlerce dekarlık ormanlık alan yok oldu. 
Dünya Basın Mensupları Derneği, orman yangınlarının ciğerlerimizi yaktığını, yangını çıkaranların geleceğimizi çaldığını söyledi. Manavgat’ta başlayan ve ardından Muğla’ya sıçrayan yangınların rüzgar ve çam ağaçlarının kozalaklarının etkisiyle hızla yayıldığına dikkat çeken Dernek Genel Başkanı Muzaffer Tunç, “Yangınlarda hayatını kaybeden kahramanlarımıza rahmet diliyorum, ülkemizin başı sağolsun” dedi. Türkiye’nin gördüğü en büyük orman yangınlarını yaşadığımıza dikkat çeken Tunç, “Dünya Basın Mensupları Derneği olarak bu süreçte kamuoyunda oluşan kirli bilgi bizleri rahatsız etmiştir. Yangınlar tüm şiddetiyle sürerken suçlu aramak alevleri durdurmaz. Bu nedenle hangi siyasi düşünceden olursak olalım önceliğimiz yangını söndürmek olmalıydı” diye konuştu. Yangınların söndürülmesinden sonra soruşturmaların derinlemesine yapılması gerektiğini, eksiği olan kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine mutlaka hesap sorulması gerektiğini kaydeden Tunç şöyle dedi: “Yangınlar göstermiştir ki maliyeti ne olursa olsun Türkiye’nin söndürme uçaklarına ihtiyacı vardır. Yaşanan bu acı tecrübe sonrası Türkiye yangın söndürme uçağı filosunu bir an önce kurmalıdır. Bir diğer nokta ormanlarımız içerisine yolların yapılmamasının oluşturduğu zafiyettir. Karadan müdahalede yangın sırasında iş makineleri ile yol açmaya çalışmak hem zaman kaybına hem de geç ulaşıldığı için yangının daha da yayılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ormanlarımız içerisinde yangın anında müdahale edilebilecek şekilde belirli aralıklarla yollar açılmalıdır. 
Yanan yerlerin ağaçlandırılması için Orman Genel Müdürlüğü olsun, TEMA Vakfı ya da diğer sivil toplum kuruluşlarının hızlı bir aksiyon almış olması bizleri sevindirmiştir. Ancak bu yangında da görüldüğü gibi kararan toprakların yeniden yeşillendirilmesi çalışmalarının titizlikle yapılması, hataların tekrarlanmaması gerekmektedir. Dünya Basın Mensupları Derneği olarak bizler, yanan ormanların yeşillendirilmesi için öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından Covid-19 sürecinde oluşturulan Bilim Kurulu benzeri bir yapı oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Konusunda uzman akademisyenler, sahada uygulayıcıları, tarım ve ziraat odaları temsilcileri ile devletin ilgili bakanlık temsilcilerinin katılacağı bu yapı; yanan yerlerin yeşillendirilirken ekonomiye kazandırılmasını hedeflemelidir. Bu noktada yangın söndürme çalışmaları daha zor olan ve kozalakları nedeniyle yangının yayılmasına daha fazla imkan sağlayan çam ağaçları yerine ekonomiye katkı sağlayacak, iklimine uygun meyve veren zeytin ceviz gibi ağaç çeşitleri toprakla buluşturulmalıdır. Bölgede ağaçlar kadar yabani hayvanlar da zarar görmüş ve ekolojik yapı bu anlamda da tahribat yaşamıştır. Bu nedenle bölgenin bir an önce ağaçlandırılması ve doğa dengesinin sağlanması önemlidir. Yangınlar sonrası kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması bu süreçte çok önemlidir. Bu nedenle söz konusu bölgeler ile ilgili yapılacak her türlü çalışma kamuoyu ile paylaşılmalıdır. 
Yangınlara müdahale sırasında görevli personel kadar özveri ile çalışan bölge insanına yürekten teşekkür ediyoruz. İnsanımızın; toprağına, doğasına, vatanına nasıl sahip çıktığının en güzel örneğini bu süreçte canlarını feda etmekten çekinmeden gösterdiler. Dünya Basın Mensupları Derneği olarak; söndürme çalışmalarına katılan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Alevleri söndürme mücadelesinde hayatını kaybedenleri de bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz,yaralananlara Allah'tan şifa diliyoruz.